En grønn oppvekst

gras

Når en baby kommer til verden er det mye å tenke på og mange av de vanlige rutinene kommer i andre rekke. Husoppgaver som kildesortering kan virke veldig irrelevante når det nettopp har kommet en nyfødt i hus. Selv om en nyfødt baby har et minimalt forbruk er det flere og flere foreldre som ønsker at barnet skal ha grønnest mulig fotavtrykk helt fra fødselen av. Under kan du lese noen tips for hvordan man sørger for en grønnere oppfostring av barn

Velg riktige bleier

Det tar 200-500 år før engangsbleier forsvinner fra naturen, når man tar med i betraktningen at et barn i snitt bruker 6000 bleier frem det har lært seg å gå på toalettet blir det mange bleier og mange år. Et alternativ til dette er tøybleier, et valg som virker uendelig fjernt for de fleste småbarnsforeldre nå, men som var hverdagen for foreldre helt frem til 80-tallet. Tøybleier forurenser også, da gjennom klesvask, men undersøkelser har vist at økoavtrykket til tøybleiene bare er 53% av papirbleienes. Et fint alternativ til de vanlige bleiene er nedbrytbare bleier, disse kan man kaste i en kompostbinge og dermed blir avtrykket betraktelig forminsket uten at man trenger å styre med den tidkrevende bleievasken.

Barn har ofte tilgang på et svært høyt antall leketøy, det finnes mange gode grunner til å velge så naturlige produkter som mulig. For det første liker babyer å putte saker i munnen, da er det fint om disse inneholder så få kjemikalier som mulig, for det andre har barn et høyt forbruk av leketøy og selv om et plastleketøy blir for glemt, forsvinner det sent. Se gjerne ettter leker laget av tre, disse innholder få kjemikalier og har en naturlig plass i økosystemet. Små barn bryr seg også mindre om trender, så det er fullt mulig å la leketøy gå i arv.