Sikre barnet ditt mot giftige leker

Alle foreldre vil jo det beste for sine barn, og vil jo helst unngå at de får i seg giftige stoffer. Det finnes mange skjulte giftbomber, og det er veldig mange leketøysprodusenter som fremdeles produserer barneleker som ikke følger det europeiske lovverket når det kommer til hva man kan putte i lekene.

giftige leker, tilbaby.no

Ikke gi dine gamle leker til barna dine

Veldig mange leker som ble produsert på 70- og 80-tallet inneholder mange farlige stoffer, og har et ekstra høyt innhold av bly, kadmium, og det aller verste, arsenikk. Standarden på hva man puttet inn i leker på den tiden, var mye lavere enn den er nå. Nå har forskere oppdaget at det finnes store antall tungmetaller og, som kadmium og bly, i klassiske leker som Barbie-dukker, My Little Pony-dukker og leker fra Fisher Price. Antall tungmetaller er ganske høye, såpass høye at de overgår dagens amerikanske og europeiske standarder i en svært stor grad. Det er i spesielt plastikkleker som er gule som har høyest antall giftige stoffer.

Sikre barnas helsebarn som leker, tilbaby.no

Små barn er utrolig sårbare for giftige stoffer, siden kroppen og hjernen til de aller minste ikke er ferdig utviklet, og de absorberer farlige stoffer mer enn det voksne gjør. Siden barn er ekstra utsatte for giftstoffer, både i hva de spiser og hva de leker med, må man være ekstra påpasselig om hva man eksponerer dem med. Den tidligere lederen i det som er tilsvarende Miljødirektoratet i Norge, svensk Kemikalieinspektionen, Ethel Forsberg, anbefaler at man kaster alle leker som er produsert før 2013. Forbrukerrådet sier seg enig, og sier at man som forelder eller foresatt skal være veldig bevisst på hva man eksponerer barna for, det er altfor mange leketøysprodusenter som eksperimenterer med folks helse, og vi bader nesten i kjemikalier hver dag.

kjemikalier i plastleker, tilbaby.noUnngå disse kjemikaliene og produktene

Det er vanskelig å vite hva man skal unngå og hva som ikke er farlig. Derfor lønner det seg å ha oversikt over et par stoffer som man bør styre langt unna. Det første stoffet er et stoff kalt DEHP. Dette stoffet brukes for å mykgjøre plastikk, og har blitt funnet i plastikkleker som har blitt importert fra Kina. Det er forbudt å produsere og selge produkter som inneholder mer enn 0,1 % av dette stoffet, og hvis det inneholder mer enn 0,5 %, skal produktet behandles som farlig avfall. Grunnen til at DEHP er så farlig, er at det er bevist at det kan skade reproduksjonen hos de som er eksponert for stoffet, og det kan gi fosterskader. Du vil finne stoffet DEHP i produkter som gummi, lim og maling. Når det kommer til både lim og maling, må man være påpasselig. Når disse produktene har organiske løsemidler, og de fordamper, kan det være farlig for oss å puste de inn. Derfor burde du unngå lim og maling som har organiske løsemidler. Det samme gjelder for alle salgs typer sminke og tusjer. Modellervoks kan ofte inneholde en hel haug med farlige stoffer, derfor er det beste alternativet å lage sin egen trolldeig. Også treleker kan være farlige, spesielt de som inneholder formaldehyd, bly og krom.

Avsluttende tips og råd

ce-merking, tilbaby.noSom alltid, kjøp leker som er merket CE. Når leken har det merket, er du i alle fall sikret at produsenten overholder EUs krav for fremstilling av leketøy. Veldig mange plastleker har en rekke farlige stoffer i seg, så vær forsiktig med hva du kjøper av plastleker. Særlig burde du unngå de billigste lekene, og ikke kjøpe leker på markeder, og andre bodutsalg.