Ting man skal unngå at barn setter i halsen

Mange foreldre glemmer kanskje at små barn ikke har den samme evnen til å tygge og svelge mat, slik oss voksne har. De fleste foreldre vet jo om et par matvarer man skal unngå, som alle slags former for nøtter og honning (på grunn av barn, tilbaby.no

Potetgull — egentlig alle former for chips kan være skadelig for barnet. Spesielt nachos burde man unngå, siden den trekantede formen  gjør at chipsen kan sette seg fast i halsen.

Grønnsaker — grønnsaker er selvfølgelig veldig bra for barnet, selv om man bør unngå grønnsaker som inneholder mye nitrat (spinat, nesle, bladselleri). Når man serverer barna grønnsaker, er det viktig å huske på å kutte opp grønnsakene i små biter. Gulrøtter for eksempel, må man unngå å skjære på skrått. Kutt de heller opp i små biter. Cherrytomater må man alltid skjære opp i fjerdedeler eller halvmåner, og ikke servere de hele.

Frukt — dette er også noe barnet bør få prøve, men vær forsiktig med noen typer frukt. Epler og druer, for eksempel, kan ha et glatt overlag, som gjør at barnet lettere setter dette fast i halsen. Mandariner og appelsiner kan også være risikabelt, siden det innerste skallet kan lett sette seg fast. Husk at man alltid skal skjære banan langs, og ikke i biter.

Saltede nøtter — man skal passe seg for alle typer av nøtter, men spesielt saltede nøtter kan sette seg fast og suge ut all væske, da setter de seg som en kork i halsen.

Tørket mat — for eksempel tørkede frukter og bær skal man alltid kutte opp i små biter. Pass også på mat som pølser, som har skinn som minner om tørket mat. Hvis man skal servere pølser til små barn, skrell av skinnet og del opp i små biter.

Kjøttkaker — og annen lignende mat som for voksne virker å være lett å svelge, er vanskelig for barn å svelge. Skjær opp kjøttkaker eller kjøttboller i små biter.

Boller — all slags mat som fort kan klumpe seg og sette seg i halsen er farlig. Spesielt boller og pølsebrød.

barn som spiser, tilbaby.noAndre råd og tips om barn og mat

Barn er ofte ikke observante på hva de spiser, og kan derfor ikke følge med på hva de putter i munnen. Derfor må alltid en voksen være tilstede når et barn spiser, for å unngå at de setter mat i halsen. Det er også viktig å huske på at man aldri skal gi barn mat mens man kjører i en bil. Dette fordi det kan være veldig vanskelig å høre etter om barnet setter mat fast i halsen på grunn av støy fra bilen. Selv om vi her har kommet med masse tips til hva barn ikke skal spise, er det viktig å introdusere barn for mange forskjellige typer matvarer. Kun på denne maten kan de utvikle et sunt forhold til mat, og gjøre barnet mindre kresent senere i livet.