Unngå “billige” barneseter

Barneseter utsettes heldigvis for grundig testing, om ikke alltid av leverandøren selv, så med større flid av forbrukermyndighetene rundt om i verden. I en stor felles europeisk test av barneseter ble det lagt vekt på å undersøke kvaliteten og sikkerheten til barnesetene med de laveste prisene. Denne undersøkelsen viser med all mulig tydelighet at du bør holde deg unna “billige” barneseter som kan koste deg det mest dyrebare du har.

Som noen husker og de litt yngre blant oss nok kan tenke seg, var det en tid hvor barneseter bare ble solgt av spesialforretninger som hadde god greie på det de holdt på med og kunne gi foreldre råd underveis i kjøpsprosessen. Slik er det imidlertid ikke lenger. Nå kan du gå på billige butikker eller handle på mer tvilsomme steder på nett, og barneseter blir behandlet som vanlige hyllevarer som kan kjøpes uten noen nærmere veiledning. Ofte er disse setene attraktive fordi de er svært rimelige i pris, særlig sammenlignet med anerkjente merker og de prisene du betaler hos en spesialforhandler.

Den store europeiske testen av slike seter viser at de alle inneholder problematiske kjemikalier, herunder særlig TDCPP, et flammehemTesla_Model_S_rear_child_seatsmende stoff som du ikke vil ha i nærheten av barnet ditt i timesvis. I tillegg inneholder noen av dem PAH eller tjærestoffer.

Enda mer alvorlig er det at disse modellene ikke har isofix-ankere. Det betyr at du må bruke bilens sikkerhetsbelter for å feste dem. I kollisjonstester ga dette svært dårlige og skremmende resultater. En av modellene knakk sammen under testing, det vil si, stolryggen brakk i test av frontkollisjonssikkerhet. Stolene gjorde det heller langt fra bra i sidekollisjonstestene. Stolene fra leketøysprodusenten Fisher Price kom særlig dårlig ut.

Lærdommen her er vel nettopp at et barnesete i en bil ikke er noen leke. Det er en viktig sikkerhetsforanstaltning som fordrer at du tar ansvar og velger kvalitet over pris.